donderdag 3 juni 2010

Alle mogelijke tinten rood

Het is donderdagavond 3 juni. We staan sinds vroeg in de middag op camping Wahweap aan Lake Powell, vlakbij Page, Arizona. De afgelopen dagen hebben we weer prachtige dingen gezien. Onderstaand een kleine greep daaruit.

Dinsdagmorgen hebben we ons met moeite losgerukt uit onze oase in Fruita in het overheersend steenrode Capitol Reef National Park. Maar we hadden een mooie tocht voor de boeg: via de in alle gidsen geroemde Highway 12 (nog geen dertig jaar helemaal verhard en berijdbaar)
via Torrey en Boulder door het natuurgebied Grand Staircase Escalante naar Tropic en Cannonville. Het was inderdaad prachtig: stijgen en dalen door de bossen op de hellingen van Boulder Mountain, over smalle bergrichels met links en rechts een afgrond en langs een voortdurende afwisseling van rode en witte rotsen.
Vanuit Cannonville reden we nog een mijl of tien naar het ons uit 2007 bekende Kodachrome Basin State Park, waar we de avond en nacht doorbrachten. Ook hier veel rood en veel wit en rotsen in de meest curieuze vormen.
Kodachrome Basin State Park ligt een half uurtje van Bryce Nationaal Park vandaan. Op woensdagmorgen zetten we de campers op hun plek op de camping van Ruby’s Inn, vlak voor de ingang van Bryce Canyon. Rond 10.30 uur pakten we de shuttlebus die sinds een paar jaar door een deel van het park rijdt: lekker makkelijk, ook omdat je nu niet bij de drukke uitkijkpunten naar een parkeerplaats hoeft te zoeken. Voor Ineke en mij was het een hernieuwde kennismaking met de rode en witte rotsen van Bryce, Anke en Anne zagen het voor het eerst, maar voor ons alle vier gold: wauw, wat geweldig! Het rood is hier weer heel anders dan in Capitol Reef. Wim, welk kleurnummer was het? 434 of een ander?
Ineke en Anke maakten een afdaling in de canyon naar Queens Garden, zelf liep ik eerst de Navajo Trail en daarna Queens Garden trail: prachtige wandelingen - met hier en daar een pittige klim - waarbij je de zandstenen rotsen nu eens niet van bovenaf, maar van onderop kon bekijken.
Maar ja, het allermooist is Bryce toch als de zon ondergaat én als de eerste zonnestralen de rotsen in een zacht oranje of zalmrode gloed zetten. En dus stonden we - mede omdat het gisteren wat bewolkt was - vanmorgen om 5.30 uur (!!) op en waren we om even na 6 uur op een van de uitkijkpunten van Bryce National Park om daar het effect van de zonsopgang mee te maken. Het was de moeite van het vroege opstaan meer dan waard: het leek wel alsof de rotsen licht gaven. En wat smaakt je ontbijt en je koffie daarna lekker.
Daarna reden we via Kanab in een kleine vier uur (inclusief koffie- en lunchstops) naar Page aan het Lake Powell. Onderweg opnieuw een mooie afwisseling van rode canyons, brede groene valleien en woestijnachtig gebied met grijze en bruine rotsen. Gaat het niet vervelen, zoveel moois? Denk je niet: nu hebben we het wel gezien? No way, geen seconde. Het is steeds weer anders en steeds weer mooi.
En verder
…. hebben we al een aantal dagen een drankprobleem, omdat de wijn op is en de anti-alcoholwetgeving in de staat Utah waar we afgelopen week waren, het erg moeilijk maakt om wijn te kopen. Je moet er boven de 21 voor zijn (dat lukt ons wel daarvoor door te gaan), het mag niet in supermarkten worden verkocht, maar alleen in speciale liquorstores met staatsvergunning; in de dorpen zijn die er niet, in de stadjes waar we waren, zijn er maar een paar; en als we daar waren, was het of te vroeg of te laat op de dag of was het de verkeerde dag in de week. Maar op dit moment zijn Anne, Ineke en Anne naar de Wal-Mart in Page en dat ligt niet in Utah, maar in Arizona waar de regels op dit vlak minder streng zijn. Dus wie weet ….
…. was het hier vandaag 33 graden en gaat het zondag naar 36 graden. Dat is wennen: veel drinken, in de schaduw, proberen wat wind te pakken en in de camper alle ramen tegen elkaar open.
.... stellen we voor om het volgende broers-en-zussen-weekend van de Van Santens en van de De Boeren hier in Amerika te laten plaatsvinden. Jullie moeten het echt met eigen ogen zien.
.... komen de sweet baby rays mee naar Nederland.
.... hebben we met de overgang van Utah naar Arizona vandaag een uur gewonnen en is het tijdsverschil met Nederland nu 9 uur.

3 opmerkingen:

  1. Hee,
    blij te lezen! omdat:
    ik me inderdaad afvroeg of het niet allemaal hetzelfde is op een gegeven moment... niet dus!
    ik lees dat de baby rays gevonden is...
    jullie ook best es een weekje zonder alcohol kunnen ;-)

    Blij dat jullie nog steeds gezond zo kunnen genieten. Fantastisch om te volgen!
    Het is hier ook heerlijk weer, 10 graden minder dan jullie, dus laat maar lekker zo!

    We hebben gister een hectische dag gehad.
    Moeder had David weer meegenomen naar huis tijdens het bezoek.
    Ik heb de hele dag in spanning gewacht op de uitspraak van de rechter. Gelukkig was om 5 uur een spoedmachtiging toegekent.
    Het trieste van al is dan dat ze David zijn gaan halen bij haar thuis met twee van jeugdzorg en twee agenten....zo zielig.
    Dit wil je niet, maar toch gaat het zo.
    Ik was blij dat hij er weer was maar hield een enorm rotgevoel over moeder. Heel benieuwd hoe het met haar gaat nu...
    We zullen wel meer horen vandaag.
    Rottige toestanden hoor.
    Gelukkig zit David weer lekker te spelen en lijkt er geen last van te hebben.

    Nou, maak je kilometers maar weer daar, zitten jullie op schema?
    En mogen we nog horen datum en tijd van jullie terugkomst?

    Veel liefs van duifke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sinds wanneer kunnen mijn ouders niet een paar dagen zonder wijn? Hmmmm, zal het maar niet aan mijn puberende puber laten lezen ;-))

    Schitterend die rode rotsen. Ik zou niet uitgekeken raken. René en ik zijn helemaal overtuigd. Na Colombia staat Amerika op het programma...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dag Anne en Ank,

    Eindelijk jullie weblog bekeken.... Wat een prachtige foto's en verhalen! Jullie genieten met volle teugen zo te zien! Heel leuk!
    De foto van de Holy Spirit Espresso vind ik zo leuk, mag ik em op de koffiecaféhyves zetten?
    Ik wens jullie nog een paar prachtige dagen toe en een veilige terugvlucht!
    liefs van Maaike

    BeantwoordenVerwijderen