zaterdag 5 juni 2010

Op het water

Sinds donderdagmiddag staan we dus net buiten Page op een camping aan Lake Powell.
Dat is een kunstmatig meer dat hier zo’n dertig jaar geleden is gecreëerd en dat door de Coloradorivier van water wordt voorzien. Het meer heeft een groot aantal canyons tot een hoogte van 100 tot 150 meter onder water gezet. De bovenste delen van die canyons zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar en vormen de armen van een enorme octopus: de totale kustlijn van Lake Powell is met 2000 mijl groter dan die van de Amerikaanse westkust. Het meer is allereerst bedoeld als waterspaarbekken voor tijden van droogte: die ondergaat het Zuidwesten van de Verenigde Staten vanaf 1999 en het waterpeil in Lake Powell is sindsdien dan ook stecig gedaald. Daarnaast voorziet de elektriciteitscentrale bij de stuwdam 1 miljoen huishoudens van energie.

Gisteren hebben we langs het strand en door het water van het meer gelopen. 'Ik heb een steen verlegd in de rivier (nou ja, het meer)', zei Ineke.
Vandaag hebben we een tocht over een klein deel van het meer gemaakt en zijn we langs de dam en door twee smalle kloven met hoge wanden - Antelope Canyon en Navajo Canyon - gevaren. In die laatste kloof verborgen zich anderhalve eeuw geleden honderden Navajo-indianen die konden ontsnappen aan de massale deportatie door de Amerikaanse regering van Navajo mannen, vrouwen en kinderen van Arizona naar de Mexicaanse grens; de Long Walk die aan duizenden het leven kostte. Die geschiedenis en andere feiten over Lake Powell en wat daaronder ligt, kregen we tijdens de boottocht te horen.
Verder hebben we ons vandaag rustig gehouden. Het was 36 graden en dan is buiten in de wind in de schaduw van een boom zitten het beste dat een mens kan doen. Morgen wordt hier 38 graden verwacht. Hopelijk is het bij de Grand Canyon – ons volgende reisdoel – wat koeler.

En verder
…. is ons zogenaamde wijnprobleem gisteren opgelost en drinken we voor het slapen gaan weer een klein glaasje.
…. gaan wijn, melk en sap hier in verpakkingen van een gallon (3,8 liter) en eten we pindakaas uit kilopotten.
…. is onze terugvlucht uit Atlanta (daar vliegen we vanuit Phoenix heen) DL 9375  / KL 0622 en is de verwachte aankomsttijd op Schiphol 11 juni om 12.10 uur.

5 opmerkingen:

  1. Haaallo weer,

    Eindelijk water, een heus lake!
    Dat die super camper van jullie niet te water kan verbaasd me wel een beetje..

    Hier is het ook heerlijk, gelukkig geen 36 graden ;-)

    Simone kent trouwens nog een liedje over de grand canyon (van Bassie en Adriaan, dat wel)
    Hee grand canyon, we komen naar je toe.
    We komen met de auto, want van lopen word je moe!
    Met de allerliefste groeten natuurlijk!

    Geniet nog maar even, het gaat snel genoeg denk ik.
    Terwijl jullie vakantie vieren, kijken wij ernaar uit, nog 4 weekjes, jippie!

    Groeten en tot horens,
    DL en de rest van de Spoelies.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig om te zien. We hebben goede herinneringen aan Lake Powell.'s Morgens door klein raampje vanuit ons bed in de camper zonsopgang gezien. Leuk dat jullie nu op Lake Powell zijn gaan varen. Geniet nog verder.
    Dikke knuffel voor m'n zussen.
    Wij hebben gisteravond Corien(zus) haar verjaardag gevierd. Marijke en Klaas waren er ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve mama en anne,
    Eind van deze week hopen jullie terug te komen. Toch wel een heerlijk idee hoor. Chris heeft foto's gemaakt van zijn paars/blauwe oog want dan kan oma dat zien als ze terug komt! De kids missen jullie ook...
    Ik ga morgen voor 5 dagen naar de Ardennen met de bewoners van mijn werk, dus geen fan reactie's meer deze week van mijn kant. Weet dat jullie in mijn gedachten zijn.

    Tot gauw.
    Liefs, Corien

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey!
    Wat een waanzinnige verhalen en foto's!
    Als ik dat zie.. kan ik bijna niet meer wachten... Wij zijn aan het aftellen!

    Wat me wel lichtelijk verbaasd is het noemen van jullie alcoholprobleem... Dit had ik niet verwacht;-)

    Heeeel veel plezier en geniet ervan!
    Groetjes
    Liesje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het zijn weer prachtige foto's en mooie verhalen. Wij genieten hier ook van het mooie weer. Vandaag met 8 volwassenen extra en 19 kinderen de verjaardag van Thomas gevierd. Hij heeft een prachtige dag gehad en is verwend met veel cadeaus. Morgen nog tracteren op school en dinsdagmiddag/avond het feestje. Alle (12) jongens uit z'n groep komen, dus niet teveel gekkigheid, filmpje, een spel buiten. Het is nog erg druk hier zo aan het eind van het schoolseizoen. Geniet nog van de laatste vakantiedagen daar. Wij krijgen er in ieder geval ook zin in, maar we hebben nog een paar weken te gaan en dan gaat Arjan eerst aan het werk, dus nog wachten tot bijna eind juli.

    Liefs van ons allemaal,
    Froukje

    BeantwoordenVerwijderen