dinsdag 1 juni 2010

Oases in de woestijn

De zondag begon met een ontbijt op de truckstop in Green River. Toen we daar zaterdagmiddag aankwamen, was het er aardig leeg, maar in de avond liep het flink vol.
De kerk was een kwartier lopen: de Green River Bible Church: een gemeente van zo’n 70 leden in een overwegend Mormoonse omgeving. Ook hier werden we allerhartelijkst ontvangen. In de dienst (met opmerkelijk veel jongeren en kinderen) mochten we vertellen wie we waren en wat we in Amerika deden en konden we iets kwijt van de eenheid in Jezus Christus die we met andere christenen ervaren. We zongen bekende liederen (Come, now is the time to worship en Een wijs man bouwde zijn huis op de rots, inclusief gebaren). Vooral de drummer in het combo – een grijze dame van 75 – stal ons hart. Dat is andere koek dan als oudere mopperen op de moderne muziek in de kerk! Ds. Kirk Dunham, tot twaalf jaar geleden zendeling in Nepal, preekte over Lucas 18:1-8: niet ophouden met bidden, en illustreerde zijn preek met aansprekende voorbeelden en verhalen. De drie meiden die geslaagd waren voor hun examen werden in het zonnetje gezet (net als de jarigen van de voorbije week) en er werd indringend gebeden voor hun vervolgopleiding: dat ze als lichtende sterren mogen schijnen in een donkere wereld.

Na de dienst was er koffie en taart van de geslaagde meiden en klampten tal van gemeenteleden ons aan met vragen en verhalen. Over de dam in de Green River (in 1906 gebouwd met behulp van Hollandse dijktechniek), over Geert Wilders en zijn film over de islam (hadden we in Amerika maar dat soort geweldige mensen; de mevrouw snapte er niks van dat ik daar heel anders tegenaan keek), over wat we vooral nog moesten gaan zien etc. Het was (afgezien van het Wilderspleidooi) de derde goede en warme ervaring in Amerikaanse kerken.
Na de dienst liepen we terug naar de truckstop en maakten we geen haast. Rond 13 uur verlieten we onze truckstop en reden door de woestijn van Utah 60 mijl naar Hanksville. Maar wat kan een woestijn mooi zijn.
Na Hanksville gingen we nog 20 mijl richting Capitol Reef National Park. Vlak daarvoor vonden we in een kleine oase aan de Freemont River een kampeerplek in het wild: we waren op het spoor gebracht door de onvolprezen website www.freecampgrounds.com die we alle kampeerders in Amerika kunnen aanbevelen. Lekker luieren, lezen, sudoku-en en later op de avond ons eigen vuur.
De nacht was koud, maar de zon scheen weer uitbundig toen we maandagmorgen opstonden. We reden in een kwartier naar een nieuwe oase: de camping in Fruita, een oude Mormoonse nederzetting in Capitol Reef National Park, die na het drukke Memorialweekend aan het leeglopen was. De camping ligt schitterend in een boomgaard tegen het decor van rode rotsen. We maken later die ochtend een mooie tocht door Capitol Reef. Opnieuw geldt: de beelden spreken voor zich. Of eigenlijk: jullie moeten het in het echt gaan zien!
 In de middag houden we ons gemak en na de BBQ rijden we naar Sunsetpoint om de zien, hoe de avondzon de bergen weer heel anders kleurt dan overdag.
Anke en Anne gaan later op de avond naar een presentatie door een van de parkrangers over het ontstaan van Capitol Reef: over aardlagen, gestold magma, de kracht van watermassa's en tientallen miljoenen jaren. 'Onvoorstelbaar wonderlijk gedaan. Heer, hoe heerlijk is uw Naam'. (Psalm 8)

En verder
…. feliciteren we (Ad en Ineke) onze kleinzoon Daniël met zijn verjaardag op 3 juni: een stevige hug van opa en oma.
…. staat de teller van de camper inmiddels op 5400 kilometer.

6 opmerkingen:

  1. Misschien moeten wij toch ook maar gaan sparen voor een reis naar Amerika. Wat genieten we van jullie verhalen en van de foto's. Nog een paar dagen en dan zit het er volgens mij weer op voor jullie. Geniet nog maar lekker van al het moois wat jullie zien.
    Hier gaat alles lekker. Yohan heeft ontzettend veel zin in zaterdag. Dan gaat hij meedoen met het WK voetbaltoernooi voor adoptiekids. Dan mag hij echt zijn nieuwe voetbalschoenen gaan uitproberen.
    liefs Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dag lieverds,

    heb nog niet veel tijd gehad om op jullie reisverslag te reageren, maar: het is weer prachtig!
    geniet daar met zn vieren en prijs de heer!

    liefs,
    Corien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hee,

    we zijn weer bij.
    Het blijft mooi om te bekijken allemaal.
    Ik had vandaag bij de Blokker een spaarpot in de hand .... hij was volgens mij te klein ;-)

    Erg vervelend om over te beginnen waarschijnlijk, maar hebben jullie een datum en tijd dat je terug komt?

    We lezen het wel weer,
    groeten en tot horens,
    Duifke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Corien (dochter)2 juni 2010 om 11:42

    Lieve mensen overthere...
    Weer even een berichtje van mij. Wat een prachtige foto's weer, adembenemend is het.
    En als dan de zon ondergaat en van kleur/gloed verandert lijkt de wereld opeens zo anders; prachtig. Psalm 8 met recht!!

    Hier even een klein ongelukje tussendoor.
    Chris (wie anders) is dinsdag 1 juni op school met zijn hoofd(gezicht) op de zandbakrand gevallen. Deze is van steen dus het gaf niet mee. Resultaat was een enorme bult, bont en blauw en heel erg veel tranen. Er leek eerst geen reden voor huisarts bezoek maar ik kreeg hem amper wakker smiddags na een uur slapen dus toch even bij huisarts geweest. Lichte hersenschudding,aldus arts maar niet erg zorgelijk. Gelukkig. Rustig aan doen. Vandaag wilde hij alweer met alle geweld de avondvierdaagse lopen maar dat leek me iets overdreven. Hij ligt nu weer met paarse oogschaduw in bed. Overdag een piratenooglap voor want niemand mag het zien. tja...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lieve familie
    Het is weer schitterend mooi om te zien. Wat wordt je klein bij zoveel grootheid. En wat gaat de tijd toch snel. Bijna weer voorbij. Geniet nog van de laatste dagen en we bidden voor een behouden thuiskomst. groetjes Wim en Sonja

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik geniet nog het meest van jullie kerkdienstverslagen. Zo anders als bij ons, maar zo inspirerend om te lezen. Ik zie het voor me. Keep on writing!
    Daniël bedankt jullie hartelijk voor de felicitaties.
    Liefs vanuit een zonovergoten Nederland!

    Annerieke

    BeantwoordenVerwijderen