zaterdag 29 mei 2010

Omhoog en omlaag kijken

We ‘kamperen’ vanavond (zaterdagavond) en vannacht gratis in een rustieke uithoek van een immense parkeerplaats met tientallen trucks in Green River, Utah: volgens de VVV-folder: ‘Where the West is still wild and the spaces wideopen’. Dat rustieke wordt overigens wat verstoord, doordat veel trucks met het oog op de koeling hun motor constant laten draaien.
En ziedaar, daar hebben we in onze camper opeens een draadloze internetverbinding van het naburige benzinestation en kan dit verslag dus online.

Op vrijdag 28 mei reden we vroeg in de ochtend van de camping in Moab naar Arches National Park, een paar kilometer verderop. Daar ontbeten we en vervolgens maakten we een mooie wandeling.

Arches is een uitgestrekt woestijnachtig gebied vol bizarre rotsformaties: massieve ‘gebouwen’ (de Toren van Babel, Park Avenue) en vreemd gevormde rotsen waarin je een stel olifanten of een stel professoren met baret kunt zien. We hebben een groot deel van Arches bezocht en genoten van al het bijzonders dat we zagen.
Maar Arches is vooral beroemd om zijn vele bogen (vandaar ook de naam arches).
Overal werd gewaarschuwd om in het bijna-woestijnachtige klimaat (zon, hitte, harde wind, we hadden het allemaal) veel te drinken (een gallon = 3,8 liter per dag!) om uitdroging te voorkomen.
Je kon merken dat veel Amerikanen vakantie hebben of in dit weekend van Memorial Day op pad zijn. Het was op sommige plaatsen erg vol met auto’s en campers. Maar omdat we vroeg op pad waren gegaan, hadden we daar weinig last van.

Rond 13.30 uur reden we richting Canyonlands National Park om daar aan de toegangsweg naar ons reisdoel voor zaterdag een camping te zoeken. Het zijn daar primitieve campings: voor $ 12 sta je op een grote plek met een picnictafel en firepit. Geen water of electra, maar alleen vault toilets (zeg maar poepdozen). Maar omdat we zelf alles in de camper hebben, is dat voor ons prima. Gelukkig waren we er vroeg, want halverwege de middag stond er een bord bij de ingang van Horsethief Campground: ‘campground full’. Maar wij en de andere gelukkigen hadden een plek, ieder onder zijn eigen jeneverbesstruik.

Zaterdag 29 mei waren we om 8 uur bij de ingang van Canyonlands National Park, een kwartier van onze overnachtingsplaats vandaan. Het ‘park’ (rare naam voor een brok ruig en ongerept natuurgebied van 800 vierkante kilometer) ging net open.
Hoewel Canyonlands dicht bij Arches ligt, is het totaal anders. Kijk je in Arches omhoog naar de vreemde, soms verfijnde en bijna artisteke rotsformaties, in Canyonlands kijk je omlaag, de diepte in. Canyonlands is een hoogvlakte met immens brede en diepe kloven. Een van de reisgidsen beschrijft het zo: ‘Het is een verbijsterende verzameling kloven, plateaus, scheuren, barsten en rotsklompen’. Inderdaad, het lijkt wel of de aarde is opengebarsten of dat meteoren hier grote inslagen hebben gemaakt. Vroeg in de ochtend hebben we een wandeling gemaakt langs de rand van een van de kloven.
Later op de ochtend maakten we een tweede wandeling: naar een punt waar je uitkijkt op de Upheaval Dome: een soort koepelkathedraal in een krater. Althans, we dachten dat we daarheen liepen.
Het zou vanaf de parkeerplaats een rondje van een half uur zijn. Maar we misten een paar borden. Toen we na een half uur lopen aan een groep Amerikanen vroegen, hoe ver het nog was, zeiden ze: nog ongeveer zeven uur! Bleken we op dit pad te zitten:

 
Toen zijn we maar terug gegaan naar de plek waar onze campers stonden. Later zagen we de Upheaval Dome vanaf de weg liggen.

8 opmerkingen:

  1. Lieve ouders en oom en tante,

    Wat blijft het mooi om jullie verhalen te lezen. Mama (Anke) bedankt voor de kaart, en ja we volgen jullie op de blog. af en toe met google maps checken of jullie foto's echt zijn. (streetvieuw, googlemaps).
    Hier gaat alles goed, heb een gegalvaniseerd karretje gekocht voor de vakantie, Kunnen we de tent en toebehoren achter de auto meenemen.
    Het is nu zondag ik ga de liturgie borden maken en hoor snel van jullie.
    Hoe lang reizen jullie nog trouwens??

    Liefs Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi there,

    Vandaag voor het eerst jullie blog bekeken. In de zondagrust krijg ik ook alweer zin in vakantie. Wat een prachtige reis maken jullie. Lijkt mij heerlijk om een camper te gaan. Duifke was nooit zo enthousiast maar is nu zeker bekeerd.

    Wat een heelijk land. Ik hoop er in augustus weer naar toe te gaan.

    Geniet ervan en vergeet niet BBQ sauce voor mij mee te nemen (sweet baby ray's). Zoals de amerikanen zeggen: the sauce is the boss.

    Tot gauw,


    Sipke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een rustdag is ook goed om deze blog weer even te lezen. Fijn dat jullie zo genieten, al is er ook verdriet; sterkte en Gods nabijheid hierin toegewenst.

    Het zijn weer prachtige foto's. Misschien toch iets voor ons om over een paar jaar met onze kinderen een reis naar dit land te maken.
    Deze week hebben we afscheid genomen van onze burgervader. Dus een aantal ritjes naar het gemeentehuis, diner met B&W en gemeenteraad.
    Thomas is gisteren met vrienden naar de landmachtdag geweest. Ruben heeft met papa een fietstocht gemaakt en de dames gaven geld uit. Nu genieten we van de rust en doen de jongens met vrienden(speelkamer zitten twee groepen te Risken)en Joanne en Anouk een spel.

    Fijne reis verder gewenst,
    liefs, Froukje en de rest van de familie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Anne en Anke,

    Ik heb de weblog bekeken, wat één prachtige reis maken jullie, mooie foto's, lijkt wel het oude wilde westen, ongerepte natuur,enorme campers, hebben jullie wel groot reibewijs?
    Hier is alles goed, weer kon beter.
    Anne , 14 juni "De Wiken", laatste repetitie, (concert).

    groetjes van Nico,Dieuwke, IJsbrand en Agathe

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hee,

    ik dan ook nog even.
    Heb Sipke eindelijk achter de blog gekregen...
    Ik ga een spaarpotje kopen en die nu en dan bijvullen!
    Wat een mooie dingen daar.
    Ik krijg ook echt zin in onze zomervakantie!

    Simone keek Bassie en Adriaan in Amerika.(beetje kinderachtig, maar ja Opa en Oma zijn in Amerika...)
    Dan gaan ze allemaal staten door.
    Een bepaald gebied lijkt sprekend op jullie foto's dus ze is ervan overtuigd dat jullie daar ook zijn geweest.
    Dat moeten jullie dan nog maar eens na komen kijken hier ;-)

    Het gaat hier deze week ook weer mooi weer worden, heerlijk. Hebben we zin in.
    Schoolreisjes, sportdagen, alles komt weer langs...

    Blijf foto's maken en genieten,
    Drive safe!

    groetjes Duifke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beetje druk hier...dikke knuffel even tussendoor. Geniet lekker daar. Ik denk aan jullie. Hier geen bijzonderheden...ook niet in de gemeente. Tjonge...

    liefs, corien

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag pap en mam,

    Volg jullie reisverslag met veel interesse en plezier! Leon was hier een paar dagen geleden nog, hebben samen even zitten lezen en de foto's bekeken :-)
    Nog gecondoleerd met jullie vriendin Sisca.

    NL in het teken van de campagne. Daar missen jullie overigens niets aan. Veel vliegen afvangen, kibbelen, geruzie en bombarie. Meeste ophef nog over een opmerking van Balkenende tegen een interviewster: 'U kijkt zo lief'. Dus dan weet je t wel.

    Liefs, Arjan

    BeantwoordenVerwijderen
  8. hier een reactie uit Bovenkarspel,
    Bedankt voot de kaart uit Amerika er zat een beetje as op maar hij was goed aangekomen.
    We volgen de blog en genieten van de mooie foto's en de reisverslagen.

    groetjes en tot snel

    Saskia,Erik Eva en Koen

    BeantwoordenVerwijderen