donderdag 13 mei 2010

Eindeloze prairies

Het is donderdagavond. We zijn in Thedford, Nebraska op een kleine camping achter een motel.
Vanmorgen hebben we na ruim duizend kilometer de snelweg Interstate 80 achter ons gelaten.Bij Grand Island hebben we Highway 2 naar het Noordwesten genomen. Het is een mooie, aanbevolen route door de Sandhills: lage duinen, begroeid met prairiegras met zo nu en dan een huis (Nebraska is een van de dunst bevolkte staten), een dorpje (een kruispunt met een benzinestation, een autohandel en een winkel annex café) en steeds rechts of links van de lege wegen de spoorlijn.
De goederentreinen met twee trekkende en een duwende locomotief zijn soms twee kilometer lang en vervoeren voornamelijk kolen. En zo eindeloos als de treinen zijn, zijn ook de prairies.
In gedachten zie je de eenzame cowboys op hun paard er overheen trekken. Dit is het Amerika van de uitgestrekte vlakten, de graansilo’s, de koeien, de paarden en de cowboys. In de zomer is Thedford de rodeohoofdstad van de streek.
De folder uit het motel hiernaast beschrijft de Sandhills zo: ‘There is a place in America virtually untouched by the hand of man.
It is Nebraska’s last unexplored frontier; a timeless, windblown ocean of undulating dunes, native grass and vivid blue lakes’. Is dat mooi of niet?

Vannacht is het opgehouden met regenen en vandaag hebben we een soort na-de-zondvloed-gevoel. Vanmorgen ging de zon schijnen en al was het nog niet warmer dan 12 graden, uit de
wind was het heerlijk met capucinno en cheesecake van de Amish.

En verder:
…. heeft Ineke vandaag haar eerste honderd kilometer aan het stuur achter de rug: een eitje!
…. zitten we hier naast een spoorwegovergang waar viermaal per uur de trein toeterend langs komt. We zijn benieuwd, of we daar vannacht nog steeds blij mee zijn.
..... variëren de campingprijzen tot nog toe van $ 12 tot $ 33.
…. was het meest toepasselijke lied om in de Sandhills vanavond na de salade, aardappels en varkensfilet uit Anke’s bundel te zingen: Don’t built your house on the sandy land.

6 opmerkingen:

  1. Lieve schatten.
    Vanuit "Apekooi" (speelparadijs) in groningen een hartelijke groet van ons. Terwijl de kinderen zich vermaken in de apekooi kletsen wij bij en vieren we een beetje Thamar's verjaardag (alsnog).

    Groetjes,
    Frank,Thamar,Manoah,Nathan,Rein, Jasper,Chris & Corien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh en mama...natuurlijk gaan we straks als we helemaal total loss zijn nog even bij Joran om zijn feestje te vieren!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een klometers maken jullie! Fijn om te lezen dat het goed gaat. wij zijn druk met de tuin bezig. er ligt een nieuw grasmatje in. helaas krijgen we de stammen (van de coniferen) er nog niet uit. kingsize wortels :-) jullie zullen in juni het resultaat wel zien. veel plezier daar! groetjes Hilly

    BeantwoordenVerwijderen
  4. eh, ik bedoelde net: kilometers...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het klinkt allemaal weer heel goed. 'tZiet er ook goed uit. Kan me voorstellen dat jullie met volle teugen genieten. Echt heel fijn voor jullie. En inderdaad, Ineke en Ank, wat lijken ook jullie op elkaar. Die regenkleding die jullie bij Ds Scholte droegen was trouwens ook heel élegant.
    veel plezier nog liefs Sonja en Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lieve pa en ma,

    Wij zijn weer veilig thuis gekomen. Wij zaten in Zuid-Frankrijk op de mooiste vierkante kilometer van heel Frankrijk. Hebben het dus heerlijk gehad. Jullie genieten ook zie ik al. Lekker mee doorgaan zou ik zeggen

    David

    BeantwoordenVerwijderen