woensdag 12 mei 2010

Steeds maar naar het Westen

Op dit moment, woensdagavond 22 uur, zijn we op een camping in Lincoln, de hoofdstad van Nebraska. In twee dagen tijd hebben we zo’n 1100 kilometer gereden, bijna steeds van Oost naar West: dezelfde route die de kolonisten in de 19e eeuw volgden om het toen nog wilde Westen te veroveren. Maar dan veel sneller en comfortabeler.

Dinsdagmorgen vertrokken we uit Shipshewana. We waren van plan het een en ander van de daar wonende Amish te zien, maar het weer gooide roet in het eten. In de nacht en ochtend hoosde het aan één stuk door: ook de buien bleken hier kingsize te zijn. En de natte sneeuw maakte duidelijk dat de temperatuur maar een paar graden boven nul was. Van ons plan om verse groente en fruit, vers brood en vlees in een van de Amishwinkels te kopen kwam door het barre weer ook niet veel terecht. Vrouwen met hoofddoeken en mannen in paard en wagen,
dat was ongeveer het enige wat we van de Amish meekregen.

Het was weer om binnen te zijn en dus om een groot deel van de dag te rijden. Rond 19.30 uur arriveerden we op een camping in North Liberty, bij Iowa City, in de derde staat van die dag: Iowa, na Indiana en Illinois. Inmiddels was het al een paar uur droog en op de camping zagen we zowaar een veelbelovend stuk blauwe lucht.

Maar vanmorgen (woensdag) was de lucht weer bewolkt en een groot deel van de dag kwam de regen opnieuw met bakken uit de hemel. Weer rijden dus: all the way naar het Westen. Wel met een omweg: op 50 km ten zuiden van de snelweg I 80 ligt het stadje Pella: in 1847 gesticht door ds. H.P. Scholte, een van de predikanten van de afgescheiden kerken die met 800 Drentse gemeenteleden naar Amerika was getrokken om daar de godsdienstvrijheid te vinden die er toen in Nederland niet was. Veel in Pella herinnert aan de Nederlandse oorsprong: de tulpen in het park (vorige week was het jaarlijkse tulpenfestival), de molen en het oud-Hollandse pleintje, het huis dat ds. Scholte kort na zijn aankomst bouwde voor zijn vrouw (alleen met die
belofte kreeg hij haar mee uit Nederland), de tien gereformeerde kerken en de Nederlandse namen in de Pella Chronicle en op de winkels: Dykstra, van Wyk, Van den Berg, Kuijper, Terpstra, Groenenboom etc. In een van de gebouwen van Holland Village vertelde de enthousiaste gids Timmer ons
uitgebreid over de geschiedenis van de slimme en ondernemende ds. Scholte en wat daar in en rond Pella allemaal aan moois uit is voorgekomen. Alleen zijn beschrijving van Scholte als een ‘anabaptist’, ‘wederdoper’ klopte echt niet. Ik hoop dat hij  voortaan mijn typering van deze ‘dominie’ zoals ze hem hier noemen, als een ‘eigenzinnige gereformeerde’ gaat gebruiken. 

En verder
…. rijden we deze week bewust grote afstanden, omdat het Middenwesten met links en rechts langs de snelweg weinig anders dan landbouwgrond niet echt het mooiste deel van Amerika is.
..... rijdt ook Anke 'met vlam in de pijp' met het grootste gemak in de camper, maar bezorg ik (Ad dus) haar de zenuwen door als voorrijder na een kilometer lang links knipperen op het allerlaatste moment rechts de snelweg af te schieten: schuld van de TomTom!
…. loopt de camper nog steeds één op vier, maar gelukkig kost de benzine maar €0,75 per liter. Dat helpt dan toch weer.
.... feliciteren Anke en Anne hun kleinzoon Joran met zijn verjaardag a.s. vrijdag.
.... koken Ineke en Anke om beurten heerlijk, maar was de taart vanmiddag in het restaurant in
Pella ook om je vingers bij af te likken..
….lazen we net voor ik dit weblog er op ging zetten, op Teletekst het bericht over de vliegramp bij Tripoli. Dan is alle vanzelfsprekendheid dat je veilig met het vliegtuig aankomt en veilig weer thuiskomt, met één klap weg. En je beseft opnieuw dat Psalm 121 die we met zijn vieren voor ons vertrek lazen, geen talisman is die je tegen ongelukken bewaart. Dat we in Gods hand zijn, ook hier, dát is zeker, verder niets. In dat vertrouwen gaan we morgen weer op pad: naar Thedford, Nebraska, zo is de bedoeling.

5 opmerkingen:

  1. Dat was ook direct mijn eerste gedachte. Het is niet vanzelfsprekend dat je vliegtuig veilig land en dat je veilig weer thuis komt. Het leven is zo kwetsbaar!
    Leuk om te lezen over jullie avonturen in Pella. Wat is dat toch met die van-Santen-genen, dat hoe ouder ze worden, ze steeds meer op elkaar gaan lijken? De vorige keer die overeenkomsten met tante Sonja, en nu Anke ook weer.

    Liefs,
    Annerieke

    PS: Marthijn en René genieten in Berlijn. Marthijn belde net dat hij in een luchtballon over Berlijn was gevaren. Hij kreeg een winnend kaartje van een mevrouw die niet durfde en mocht gelijk instappen....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om weer wat te lezen van jullie. Gezellig. Fijn dat jullie genieten daar. Blijf dat vooral doen en euh mama; niet te hard rijden!! dikke kus voor jullie, miss you already.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. PS2: Euh...papa....ik weet dat mama absoluut niet fotogeniek is, maar om dat nu zo duidelijk te laten zien. Dat zal mama je niet in dank afnemen. Gelukkig weten we hoe mooi ze in het echt is :-)

    Annerieke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geniet van jullie reis! Veel plezier daar.

    Groetjes Berry, Marije en Menthe

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Peter van Middelkoop14 mei 2010 om 12:20

    Lieve ouders en oom Ad en tante Ineke,

    bedankt voor de felicitaties voor de verjaardag van Joran. Het is nu vrijdag avond en het feestje is voorbij. Vanochtend ging Joran alleen naar beneden en het duurde even en toen hoorde we Het drumstel al galmen. Hij had hem gevonden. Vanmiddag familie en vrienden over de vloer gehad en morgenochtend een fesstje met in totaal 5 jongens. en inderdaad de zussen gaan steeds meer op elkaar lijken.
    Verder gaat hier alles goed en w8t ik in spanning af naar de volgende ervaringen.
    Ps al kindertehuizen gezien???

    Liefs Annemiek, Peter en Joran en Manasse

    BeantwoordenVerwijderen