maandag 17 mei 2010

Sneeuw in mei

Het is maandagmorgen. We staan in Lusk, in de Zuidoostelijke hoek van Wyoming, waar we gisteravond even voor 21 uur aankwamen. Het was gisteren een enorm afwisselende dag. Allereerst wat het weer betreft. In de loop van de dag ging het van stralende zon, toen we uit de kerk buiten gebak aten, via stromende regen en sneeuw onderweg tussen Mount Rushmore en Custer State Park naar opnieuw stralende zon, toen we rond 18 uur aan de kant van de weg pizza uit de eigen oven aten.
Ook verder was de dag erg afwisselend. We zaten om 6.45 uur (!!) aan het ontbijt op de camping in Wall. Daarna reden we in een ruim een uur naar de kerk in Rapid City, waar we mooi op tijd voor de dienst van 9 uur aankwamen. We waren te gast in de Hope Christian
Reformed Church en we werden er gastvrij en hartelijk ontvangen. Bijna iedereen van de 40 kerkgangers kwam ons begroeten en we hoorden ook hier weer veel Nederlandse namen zoals Van Zee, Noteboom e.d. dank zij hun voorouders van anderhalve eeuw terug. Alle liederen waren bekend en konden we zo meezingen. Wat heerlijk dat als je ook hier God uitbundig kunt prijzen samen met andere christenen met wie je je één weet in Jezus Christus. Dominee John Keizer had een appelerende Hemelvaartspreek over het woord van Jezus bij zijn Hemelvaart uit Markus 16: ‘Go and preach the gospel to alle creation’. Nu Zijn verlossingswerk klaar is, roept hij ons op in een gebroken wereld Zijn Evangelie van redding, verzoening en herstel te brengen: voor de mensen, jazeker, maar voor de hele schepping. De kleine gemeente van 100 leden brengt dat ook in praktijk, hoorden we bij het koffiedrinken na de dienst. De kerk staat in het arme deel van Rapid City waar veel Indianen uit het reservaat waar we eerder in de week waren, heen trekken om werk te vinden dat er vaak niet is. De gemeenteleden zijn actief in het bijeenbrengen van kleding en voedsel, in het helpen van mensen om hun financiën op orde te krijgen en in het bezoeken van vrouwen in de gevangenis. Een aantal gemeenteleden is mentor van een jongen of meisje op de lagere school en John Keizer gaat regelmatig huis aan huis bij de mensen in de buurt van de kerk langs om te vragen, wat er aan nood is. Het kerkblad bevat dan ook wekelijks een hele lijst van concrete onderwerpen van gebed voor de (niet-kerkelijke) buurtbewoners. Hoe een kleine gemeente missionair kan zijn!

Ook verder was de dag erg afwisselend. Na de koffie na de kerk reden we naar Mount Rushmore: het nationale monument van de vier in rots uitgehouwen koppen van de presidenten Washington, Jefferson, Roosevelt (Th.) en Lincoln. Maar omdat het regende, beperkten we ons
tot een blik van grote afstand. Ook de oproep om ’s avonds terug te komen voor de vlaggenceremonie (met verlichte presidentskoppen en volkslied) ‘to enrich your patriottism’ lieten we aan ons voorbijgaan.

Daarna reden we door naar Custer State Park. Dat is rijk aan wild, maar op deze regenachtige zondagmiddag hadden de meeste dieren geen zin om zich aan ons te vertonen. Dus moesten we ons tevreden stellen met een paar herten en een handvol bisons.
Vervolgens reden we verder Zuidwaarts, opnieuw door eindeloze vlakten met tientallen kilometers zonder huizen of fabrieken. Zo’n gewone weg, volgens de kaart zonder enige landschappelijke waarde, maar met wat ons betreft prachtige uitzichten, zeker in het licht van de avondzon..

En verder
…. hebben we God gedankt voor het feit dat Henk en Marian van der Velde het beroep naar onze gemeente hebben aangenomen. Geweldig!
…. is in de kerk hier gisteren gebeden voor de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp bij Tripoli.
…. vinden we reacties op ons weblog erg leuk.

8 opmerkingen:

  1. Dag Ad en Ineke,
    ik kom er eindelijk aan toe om jullie blog te lezen. Ziet er afwisselend uit! Gefeliciteerd met de komst van Henk.
    Wat die voorbede betreft: wij waren gisteren te gast bij Evangeliegemeente Ermelo (zie mijn blog). Niets mis mee, goede preek van Henk Medema, heerlijk gezongen. Maar geen voorbede voor slachtoffers nog voor enig ander onderwerp buiten de eigen gemeente. Apart is dat! Ik herinner me hetzelfde uit een dienst op een ingrijpend moment in Crossroads.
    Maar goed, er zijn wel weer meer dan 40 mensen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat jullie een mooie dienst hebben gehad. In het buitenland geeft dat toch altijd weer een andere dimensie. Daniël en Marthijn keken met open mond naar de foto van de presidenthoofden uitgehakt in de rotsen. Gelukkig zit het met hun geschiedeniskennis en interesse wel goed, Marthijn dreunde alle vier de namen zo op! Hij hoopt dat opa meer van zulke mooie foto's plaatst. Verder schijnt hier ook lekker het zonnetje.Vandaag zijn de scholen weer begonnen en moeten we weer in het gareel. Komende week moet de omslag van mijn boek af zijn. Spannend!
    Liefs van ons allemaal,
    Annerieke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Behoorlijk afwisselend allemaal.
    Leuk die presidentskoppen. Wat doet dat goed hè, om in het buitenland met andere christenen samen te zingen en te bidden. Wij hadden hier prof Selderhuis. Hij preekte over jesaja 24.
    Het lijkt wel of jesaja zaterdagavond de krant heeft gelezen en dan hoofdstuk 24 is gaan schrijven. Bijzonder aktueel.
    lieve schatten, geniet nog, wij volgen. Sonja en Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lieve alllemaal,

    Zo ik ben weer helemaal bij. Lekker op mijn gemak alles gelezen. De kinderen spelen hier om mij heen. Heb eigenlijk geen idee of ze netjes hun brood hebben opgegeten. Ga zo toch maar even kijken. Straks de kinderen weer naar school brengen en dan zelf aan het werk. Het is erg leuk om jullie zo te volgen. Mooie foto's hoor! Deze foto's zijn vast een voorproefje. Ik ben benieuwd naar de rest van de foto's. Geniet van jullie tijd daar in Amerika. Ik hoop dat het weer wat beter gaat worden voor jullie.

    liefs Ellen

    ps: ons familieweekend was geweldig. We hebben heerlijk genoten. Al zijn we nu wel aan het bijkomen. We maken weer lange nachten. Verder hebben de kinderen ook genoten van het spelen met neefjes en nichtjes. Ook Hellendoorn was erg favoriet. Brayan was helemaal weg van de achtbaan en het schip. Niks was te gek voor hem. Met big smile staat hij op verschillende foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Midden in de drukte van de avondvierdaagse (dus vroeg eten) heb ik even de verslagen gelezen. Ik zeg maar niks meer over de hoed heit! Wat een prachtige foto's, die moeten zeker in een fotoboek (ik bied me bij deze aan). Weer een verjaardagscadeau? :-) Joanne speelt op de achtergrond op haar dwarsfluit. Ze heeft zaterdag a.s. praktijkexamen.
    In onze tuin staat weer een hut. Pallets gehaald bij een winkel en eerst slopen en dan eigen ontwerp hut maken. Helaas mogen de jongens niet de dure schroeven gebruiken, dus de boormachine blijft nog even in de koffer. Maar ze genieten ook wel met hamer en spijker. Ruben heeft nu de leiding over het bouwwerk.
    Jullie verder een goede reis gewenst. Geniet van al het mooie daar. liefs van ons allemaal, Froukje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dag liefste zussen en alles beste zwagers!
    Mooie verhalen en prachtige foto's, schitterend !
    Geniet er van !
    Liefs van broer en zwager Jan
    N.B.
    Bedankt voor mooie kaart tgv ongeval op 13 april jl.: gevallen over ketting in parkeergarage te Rotterdam ern grote teen en arm gebroken en polsen ernstig gekneusd, paar dagen rustig aan, nog wel pijn, maar wen je aan. Is niet zo spannend als roofoverval en inbraak in auto.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hee, ben ik weer...
    Ik krijg zelf ook zin om een blog bij te houden.
    Genoeg te doen hier!
    Coby heeft wiskunde vandaag goed gemaakt (je kunt de antwoorden op internet vinden...)
    David is voor het eerst naar de peuterspeelzaal geweest. Hij wilde niet mee terug naar huis!
    Het gaat steeds warmer worden in Nederland, pinksterweekend 20 graden en meer!
    Hopelijk krijgen jullie daar ook wat van mee;-)
    Tot later,
    groetjes Duifke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lieve mama & Anne en oom Ad en tante Ineke.
    Fijn om jullie verhalen te lezen, het is op afstand echt meegenieten. Ik vind het sowieso heerlijk om te weten dat mijn ouders zo genieten van hun leven samen. Kan God niet dankbaar genoeg zijn dat Hij Mama en Anne bij elkaar heeft gebracht.

    BeantwoordenVerwijderen